Luchtverkeersleiders in Nederland willen niet voldoen aan de maximale norm voor salarissen bij de overheid.
Dat blijkt uit een brief van de Vereniging van Nederlandse Luchtverkeersleiders Glide (VNLG) aan staatssecretaris Mansfeld van Infrastuctuur en Milieu. De Volkskrant schrijft daar donderdag over.
De kwestie draait om de nieuwe salarisnorm bij de overheid die minister Plasterk van Binnenlandse Zaken wil opleggen aan alle grootverdieners in de publieke sector. Daarbij geldt het ministerssalaris van 144 duizend euro als bovengrens.
Van de 225 verkeersleiders verdient 55 procent meer dan het ministerssalaris. In 2011 kwamen er 75 verkeersleiders voor op een lijst van grootverdieners in de publieke sector met een gemiddeld inkomen van 212 duizend euro, aldus de Volkskrant.
‘Probleem voor Schiphol’
In de brief aan minister Mansveld stelt de lobbyclub van verkeersleiders dat het salarisniveau in Nederland vergelijkbaar is met het buitenland en dat er personeel wegloopt als dat wordt verlaagd.
Voorzitter Richard Meinders van de VNLG stelt dit grote gevolgen kan hebben voor Schiphol: "Nu zijn er een handjevol mensen weggegaan. Als er niets verandert aan de plannen van de overheid, heeft dat grote gevolgen", zegt hij tegenover De Volkskrant.
Minister Plasterk wil de nieuwe salarisnorm vanaf 2017 opleggen. De club van luchtverkeersleiders is de eerste groep die probeert formeel een uitzonderingspositie te krijgen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl